ILERCAVONS

QUI EREN ELS ILERCAVONS??

Els ilercavons foren una tribu ibèrica entre els segles VI i I aC. Abastava aproximadament el territori entre el Coll de BalaguerSagunt i Mequinensa. La denominació Ilercavònia apareix en textos i documents grecs i romans.

El seu origen probable és el poble dels ilaraugats, esmentat per Hecateu de Milet al segle VI aC. Vers el segle III aC aquest poble s’hauria dividit en dues branques, els ilercavons de la costa, i elsilergets de l’interior. Els ilercavons s’haurien estès, aleshores, fins a les aigües del riu Guadalop, que farien de frontera amb els Sedetans.

Plini el Vell i Claudi Ptolemeu fan referència als ilercavons. El primer els situa des del riu Udiva (possiblement el riu Millars) fins passat l’Ebre. Ptolomeu anomena el cap i el port Tenebri(possiblement Orpesa), la desembocadura de l’Ebre i les ciutats de Cartago Vetus, Biscargis, Theana, Adeba, Tiarulia i Sigarra. Si acceptéssim que Cartago Vetus es Cantavella —com, de vegades, s’ha anat sostenint, amb fonaments escassos—, els ilercavons comptarien amb una dilatada superfície en la zona muntanyenca de l’interior, on s’haurien estès fins a les aigües del riuGuadalop, que farien de frontera amb els Sedetans. Se suposa que el límit entre els ilercavons i els ilergets és la serra de la Llena, i que el Coll de Balaguer els separa dels cossetans. En general, es pot dir que vivien al sud de Catalunya i nord del País Valencià (la plana, a Castelló) fins a la serra d’Almenara. El riu Ebre era el centre dels seus territoris i una via bàsica de comunicació i comerç.

Ciutats atribuïdes als ilercavons:

FONT: VIQUIPÈDIA, la enciclopèdia lliure